Masterclass Healthy Ageing

De masterclass wordt georganiseerd door Fontys Hogeschool vanuit de master Healthy Ageing, het instituut HRM en Psychologie en het Centre of Expertise Health.

Datum: 19 april 2023 vanaf 09.30 uur
Locatie: Workplace Vitality Hub op High Tech Campus 85. Het thema van deze editie is ‘De kracht van groen’ of online (excl. Workwalk).

Natuur is gezond. Dat voelen we intuïtief al aan, maar wordt ook steeds weer onderbouwd door talloze onderzoeken (zie bijv. de ‘Kennisbundeling Groen en Gezondheid’ van het RIVM). Die gezondheidsvoordelen ervaren we niet alleen bij een actieve beleving in de natuur. Die ervaren we zelfs al als we kijken naar groen. Groen draagt bij aan het herstel van stressvolle situaties en stimuleert gezond gedrag, zoals sociale interactie en fysieke activiteit. De door het RIVM geraadpleegde experts waren dan ook duidelijk: er is inmiddels voldoende bewijs om in te zetten op de aanleg van meer en beter groen in onze leef- en werkomgeving. Maar hoe doen we dat en hoe doen we dat evidence-based? Antwoorden daarop onderzoeken we in de masterclass van Fontys Hogeschool over ‘De kracht van groen’. Een samenwerking tussen de master Healthy Ageing, het instituut HRM en Psychologie, het Centre of Expertise Health en de Workplace Vitality Hub.

Over het evenement

Twee sprekers nemen ons mee in de praktijk van en het onderzoek naar het creëren van groene en gezonde leef- en werkomgevingen: Mayke van Dinter (Fontys Hogeschool) en Lisanne Bergefurt (TU Eindhoven). Mayke brengt ruim 20 jaar aan ervaring als stedenbouwkundige en planoloog met zich mee. Ze houdt zich in haar werk bezig de vergroening van de stedelijke omgeving en met name bedrijventerreinen. Ze geeft een actueel en verdiepend inzicht in hoe we kunnen zorgen voor meer en beter groen. Vervolgens neemt Lisanne ons mee in de laatste inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek. Lisanne promoveert momenteel op een onderzoek naar gezonde werkomgevingen en de mentale gezondheid van kantoorgebruikers, waarbij natuur en groen belangrijke factoren zijn.

Tijdens de lunch is het tijd om daad bij woord te voegen. We bieden drie lunchwandelen aan met experts van Fontys Hogeschool om zelf de kracht van groen te ervaren. Met je lunchpakket in de hand wandel je door de natuurlijke omgeving van de High Tech Campus en de Genneper Parken. Je kunt meelopen met Ida Damen die je vertelt over de WorkWalk en alle voordelen van deze gezonde, productieve en creatieve manier van vergaderen. Of je gaat mee met Kay Weijtens die alles weet over de Genneper Parken en onderzoek deed naar hoe je die kunt inzetten om de gezondheid van Eindhovenaren te bevorderen. Of je sluit aan bij Michelle van Mulken die, naast haar werk bij de bacheloropleiding Gezondheid, werkt als natuur coach.

 

Sprekers (10.00-12.00 uur):

Mayke van Dinter, Fontys Hogeschool.
Mayke werkt al ruim 20 jaar als stedenbouwkundige en planoloog. Daarnaast werkt ze ook als docent en onderzoeken. Nu bij Fontys Hogeschool en de University of Minnesota en voorheen aan de Technische Universiteit Eindhoven. De laatste tijd ligt in haar werk de nadruk op de vergroening van de stedelijke omgeving en met name bedrijventerreinen.

Lisanne Bergefurt, Technische Universiteit Eindhoven.
Lisanne doet promotieonderzoek op het gebied van gezonde werkomgevingen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze focust zich in haar onderzoek op de mentale gezondheid van kantoorgebruikers. Zij gebruikt diverse statistische analyses om de invloed van de kantooromgeving op mentale gezondheid te onderzoeken.

 

Lunch WorkWalk (12.00-13.00 uur):

Na afloop van de masterclass zijn er drie Lunch WorkWalks: lunchwandelingen, in een groene omgeving, met een inhoudelijke thema.

Ida Damen (Fontys Hogeschool) – Ida vertelt je tijdens een WorkWalk alles over de WorkWalk. Zo ervaar je direct alle voordelen van deze gezonde, productieve en creatieve manier van overleggen.

De WorkWalk komt voort uit het promotieonderzoek van Ida aan de Technische Universiteit van Eindhoven, waar ze onderzoek deed naar fysieke activiteit in de kantooromgeving.

Kay Weijtens (Fontys Hogeschool) – Kay is alumnus van de master Healthy Ageing en heeft tijdens zijn studie onderzoek gedaan naar hoe de Genneper Parken kunnen worden voor de gezondheid van Eindhovenaren. Als ‘outdoor teacher’ vertelt hij met enthousiasme over de omgeving van de WorkWalk.

Michelle van Mulken (Fontys Hogeschool) – Michelle is docent bij de Fontys bachelor Gezondheid en voorheen bij de afdeling gezondheidswetenschappen van Maastricht University. Haar grote interesse is die tussen natuur en gezondheid, waar ze in de praktijk mee aan de slag gaat als natuur coach.