Masterclass Healthy Ageing

Masterclass #1 Slapend oud worden

2 februari stond de masterclass ‘Slapend oud worden’ op het programma. Deze masterclass is een initiatief van de master Healthy Ageing van Fontys. We kijken graag terug op de leerpunten en tips van deze (online) middag met studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld. 

De uitdagingen rondom slaap en veroudering worden misschien wel het meest zichtbaar op het moment van verminderd cognitief functioneren. Lia Baars, neuropsycholoog en docent van de master Healthy Ageing, gaf een inleiding over de relatie tussen slaap en cognitieve problemen, zoals dementie. Die relatie is complex en cyclisch. Zo zorgt slecht slapen voor een verminderde concentratie, geheugenproblemen en een slechtere stemming, allen factoren die juist een relatie hebben met een verminderd cognitief functioneren. Vandaar ook dat Anne-mie Sponselee en Marianne Nieboer van Fontys Hogeschool Mens & Gezondheid onderzoek doen naar technologische innovaties voor de nachtrust van ouderen met cognitieve problemen. Zij deelde de eerste resultaten van hun onderzoek. Het is van belang dat dergelijke innovaties de ouderen met cognitieve problemen gerust kunnen stellen én dat hun mantelzorgers worden ontlast.

Masterclass #2 Transitie in de gezondheidszorg

We roepen allemaal dat we meer moeten inzetten op gezondheidsbevordering en preventie, maar hoe zorgen we er voor dat het systeem met ons mee verandert? Samen met DRIFT, een toonaangevend onderzoeksbureau naar transities verbonden aan de Erasmus Universiteit en inspirerende praktijkvoorbeelden, gaan we ontdekken hoe we de transitie in de gezondheidszorg kunnen sturen. 

Masterclass #3 Positieve psychologie

Deze volgt in juni 2022