Christa Krijgsman op ORD2022

In het basis- en voortgezet onderwijs worden veel innovaties in onderwijs geïmplementeerd. Denk aan bijvoorbeeld het gebruik van ICT in de les, of formatief handelen verweven in het curriculum. Echter is het niet vanzelfsprekend dat deze innovaties ook duurzaam geïmplementeerd worden. In deze systematische literatuurreview, dat ik in een postdoc project voor Eindhoven School of Education, lerarenopleiding TU/e uitvoerde, onderzocht ik samen met Marieke Thurlings (Eindhoven School of Education, lerarenopleiding TU/e), Marco Snoek (Hogeschool van Amsterdam), Stefan Abels (Eindhoven School of Education, lerarenopleiding TU/e), Max Dekkers (Eindhoven School of Education, lerarenopleiding TU/e) en Marloes van Gemert (Eindhoven School of Education, lerarenopleiding TU/e) de invloed van (gespreid) leiderschap en de samenhang met andere contextuele, relationele en individuele condities op het micro-, meso- en macroniveau.

 
Op basis van 43 geselecteerde wetenschappelijke publicaties en 31 geselecteerde beleids- en vakpublicaties bleek het belangrijk een systeemperspectief te hanteren bij het verduurzamen van onderwijsinnovaties. Vanuit een systeemperspectief is het realiseren van duurzame onderwijsinnovaties niet een kwestie van losse gefragmenteerde condities die de duurzaamheid versterken. Het gaat om onderwijsprofessionals die zich verhouden tot elementen buiten henzelf. Het werk van onderwijsprofessionals wordt beïnvloed door ontwikkelingen in het grotere systeem. Tegelijkertijd kunnen ze zelf ook bijdragen aan de ontwikkelingen in het grotere systeem. Wanneer er sprake is van afstemming tussen de verschillende lagen van het systeem, draagt dat bij aan de duurzaamheid van onderwijsinnovaties.
 

Nieuwsgierig naar meer bevindingen en aanbevelingen? Wil je in één oogopslag inzicht krijgen de systematische literatuurreview? Bekijk onderstaande infographic. Luister je liever? Beluister een videopresentatie via de QR-code op de infographic. Geïnteresseerd in de hele publicatie? Download deze via de QR-code op de infographic.