Een Actief Fundament, fundamenteel beter
Home > Nieuws archief > Een Actief Fundament, fundamenteel beter
Goed leren bewegen in de vroege kinderjaren is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling op latere leeftijd. Toch krijgt bewegen in de voorschoolse fase en onderbouw van het basisonderwijs nog te weinig structurele aandacht. Dit project speelt in op die uitdaging. Binnen Integrale Kindcentra (IKC’s) ontwikkelen we, samen met professionals uit sport, pedagogiek en gezondheidsbevordering, een aanpak die bewegen en motorische ontwikkeling versterkt bij kinderen van 2 tot 7 jaar. Het doel? Barrières slechten, kansen benutten en zo bijdragen aan gezondere generaties.
Aanleiding
Beweeggedrag kent een sterk routinematig karakter en ‘trackingsmechanisme’, waarmee het beweeggedrag tijdens de eerste (jonge) fase het beweeggedrag van volwassene sterk voorspelt. Kwalitatief goed bewegingsonderwijs moest hier een bijdrage aan leveren, echter blijkt in de praktijk dit vaak pas vanaf groep 3 te gebeuren. Bij de pedagogische medewerkers van de jongere doelgroep (2-6 jaar) heerst een mate van handelingsverlegenheid. Op integrale kindercentra (IKC’s) wordt gepoogd een doorlopende ontwikkellijn van 0-12 jaar te realiseren. Een mooie kans om bewegen daar vanaf jongs af aan te integreren (zowel in de beleids- , fysieke en sociale omgeving).
De projectdoelstellingen voor het stimuleren van goed en voldoende bewegen zijn:
- Het vergroten van kennis en handelingsvaardigheden van betrokken professionals met betrekking tot het faciliteren van beweeggedrag van kinderen op IKC;
- Het realiseren van een faciliterende inrichting en gebruik van de fysieke ruimte op IKC;
- Het efficiënt integreren van bewegen in de dagelijkse routines op IKC waarbij er geen additionele werkdruk wordt ervaren;
- Het overbruggen van setting-specifieke voorwaardelijkheden binnen IKC (kinderopvang-basisschool) en tussen IKC en bredere omgeving (bijvoorbeeld ouders).

Aanpak
Actief Fundament richt zich op het ontwikkelen van passende aanpak op IKC gericht op beweegstimulering en motorische ontwikkeling voor kinderen van 2-7 jaar met als doel beweeggedrag, motorische vaardigheden en sociaal-emotioneel welbevinden van kinderen te verbeteren. In dit longitudinale, quasi-experimenteel onderzoek wordt middels een ontwerpgerichte benadering een passende aanpak gerealiseerd waarin de bestaande barrières structureel worden geslecht. Als start wordt er een contextanalyse gemaakt van de actieve leer- en leefomgeving op het IKC. En het onderwijslandschap van de praktijk professional wordt in kaart gebracht.
Tijdens het project wordt de impact van de aanpak jaarlijks actief gemonitord en geëvalueerd bij onder andere: kinderen, ouders, pedagogisch medewerkers, vakleerkrachten, groepsleerkrachten, locatie- en schoolleiders. Daarnaast is er ook continue aandacht voor kennisdeling, disseminatie en borging van de aanpak. Actief Fundament vindt plaats in 3 regio’s in Nederland (Zuid-Limburg, Eindhoven, Amsterdam). In elke regio nemen 3 IKC’s deel als interventiegroep (totaal 9) en 9 IKC’s fungeren als controleconditie.
Resultaten
Ieder project binnen Fontys Sport en Bewegen levert op zijn eigen manier een bijdrage aan een leven lang bewegen. Omdat het project zich nog in ontwikkeling bevindt, zijn er nog geen resultaten beschikbaar.
Publicaties




Betrokken vanuit Lectoraat Move to Be

Dave Van Kann
Dave Van Kann is lector ‘leren bewegen’ binnen het lectoraat Move to Be, opleidingscoördinator van de Master Sport- en Bewegingsonderwijs en docent in de bachelor ALO bij Fontys Sport en Bewegen. Daarnaast is hij verbonden aan de Universiteit Maastricht, vakgroep Gezondheidsbevordering.

Jeroen Bovens
Jeroen Bovens is bruggenbouwer bij Fontys en vanuit die rol ook betrokken bij dit onderzoeksproject.

Teun Remmers
Teun Remmers is docent-onderzoeker bij Fontys Sport en Bewegen en geeft les binnen de bacheloropleiding LO en de Master Sport- en Bewegingsonderwijs. Hij promoveerde als Epidemioloog en Gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Maastricht (2017) met een proefschrift over beweegpatronen van kinderen, met daarin speciale aandacht voor het objectief meten van beweeg- en verplaatsingspatronen met behulp van accelerometrie en GPS. Daarvoor studeerde hij in 2011 af als docent LO bij Fontys. In het onderzoeksteam van het lectoraat doet Teun onderzoek naar de rol van het bewegingsonderwijs en de schoolomgeving in het stimuleren van fysieke activiteit.

Jasper de Graef
Jasper de Graef is docent-onderzoeker bij Fontys en promovendus op dit project. Hij volgde het eerste jaar (2011) van de ALO nog in Tilburg. Hij verhuisde daarna mee naar de ALO in Eindhoven die hij in 2015 afrondde. Na een aantal jaar te hebben gewerkt in het Primair Onderwijs startte hij in 2019 aan de Master Sport- en Bewegingsonderwijs, bij Fontys Sporthogeschool, die hij in 2021 Cum Laude afrondde. Zijn Masterthesis ging over welke factoren van invloed zijn op de motorische vaardigheid van het jonge kind. Als onderzoeker binnen het lectoraat is hij vooral bezig met onderzoeksprojecten gericht op bewegen in het Primair Onderwijs.
Neem contact met ons op
Samen met onze docenten, onderzoekers en partners bouwen we aan een samenleving waarin bewegen vanzelfsprekend is. Heb je een vraag over dit project, een praktijkuitdaging of zie je kansen voor samenwerking? We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen.