Masterclass Healthy Ageing
"De invloed van licht op onze gezondheid"

Fontys Sport en Bewegen, 7 februari 2024 – De introductie werd gedaan door Kenny Janssen, programmaleider Master Healthy Ageing bij Fontys. Deze masterclass was georganiseerd in samenwerking met Center of Expertise Health. Kenny blikte terug op de eerdere masterclasses met als them’s slaap, groen, alcohol, en nog veel meer.  En nu was het thema: licht.

Jan Denneman – voorzitter bestuur bij Good Light Group
“Goed licht voor gezondere en gelukkige mensen”

De meeste mensen zitten de hele dag binnen afgeschermd van daglicht. Hierdoor nemen slaap problemen en mentale klachten toe.

Hoe beïnvloed een gebrek aan daglicht ons? Dit leidt tot geheugen verlies, stress, moeite om te focussen, moeite om wakker te worden, empathie neemt af en je krijgt een kort lontje. Deze problemen kan je in ongeveer in 2 weken oplossen.

Maar een gebrek aan daglicht leidt ook tot lange termijn problemen zoals een verzwakt immuunsysteem, mentale gezondheidsproblemen, cardiovasculaire problemen.

Jan gaf ook aan dat de meeste binnenverlichting niet goed is voor mensen. Een gezonde leefstijl bestaat uit diverse elementen waaronder slaap. Licht heeft invloed op slaap en dus ook op een gezonde leefstijl. Het is normaal dat mensen uitkijken naar de lente en naar buiten gaan. De winter is donker en iedereen zit veel binnen wat zorgt voor somberheid en mogelijk tot depressies leidt. Kortom, mensen zijn gemaakt voor daglicht.

De vier feiten van licht

  1. Circadian ritme
  2. Biologische klok
  3. Daglicht detector: visuele en niet visuele lichtsignalen naar de hersenen. Dit heeft invloed op SCN, gemoedstoestand, visie, prestaties en melatonine. En op de timing van signalen in je lichaam. 
  4. Schemer

In 3 stappen naar goed licht

  • Ga naar buiten for meer dan een half uur per dag.
  • Blijf binnen 1 meter van een raam voor goede lichtinval op je werkplek. 
  • Installeer goed licht dat daglicht nabootst van zonsopkomst tot zonsondergang.

Onderzoek toont aan dat je gezonder bent als je veel daglicht ziet. Jan illustreert dit met o.a. beelden van een collegezaal, fabrieken, ziekenhuizen, winkels, etc. Goed licht zorgt voor een betere slaap meer energie, betere stemming en goed zien. In Nederland zitten we niet in de goede tijdzone, we schelen in de wintertijd 1 tijdzone en in de zomertijd 2 tijdzones van de Greenwich tijdzone. Het beste zou zijn 1 tijdzone die gelijk loopt met de zonsopkomst en zonsondergang. Dan zorgt licht voor een natuurlijk ritme.

Renate de Graef – LichtCafé GGzE

Depressie heeft negatieve gevolgen. Zo kampt 1 op de 4 volwassenen kamp hiermee.

  • 30% van de jongeren sinds COVID-19 en 15% van de zwangere vrouwen.
  • In de DSM-5: een van de symptomen van een depressieve stoornis: terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding.
  • Lichtlamp als behandeling tegen depressie.

De biologische klok onder jongeren wijkt af en op een scherm kijken, zorgt ervoor dat die klok verstoord wordt. De cortisol en melatonine levels worden verstoord wat ervoor zorgt dat pubers moeilijk uit bed komen. De biologische klok onder ouderen wijkt af juist af door dutjes. Het biologische ritme verloopt hierdoor niet volgens het gemiddelde patroon. Zeitgebers zijn licht, bewegen, sociale interactie, voeding, slaap en ontspanning.

Wat is het effect van licht op leefstijl?
Renate zet lichttherapie in als leefstijlinterventie. Dit blijkt ook effectief SAD en bij niet-seizoensgebonden depressie. Er zijn nauwelijks bijwerkingen en er is snel resultaat merkbaar. In het behandeltraject is het 30 minuten per dag in de ochtend, 10.000 lux, op 20 centimeter afstand, de voortgang wordt gemeten met de QIDS en er is een wekelijkse update naar verwijzer. Het doel is om deze lichttherapie uit te breiden naar de rest van Nederland.

Masterclass over licht