RAAK PRO Dynamische Schooldag

Looptijd: 2023-2027

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen tijdens hun schooldag niet alleen mentaal, maar ook fysiek actief blijven? De Dynamische Schooldag biedt een antwoord op deze vraag door meer balans te brengen tussen zittend leren en bewegend leren. Fontys Sport en Bewegen werkt als expertisecentrum voor Zuid-Nederland intensief samen met landelijke en regionale partners om basisscholen te begeleiden bij dit maatwerktraject. Binnen het RAAK Pro-project ‘Dynamische Schooldag op maat’ helpen we scholen in o.a. Maastricht, Eindhoven en de Kempen bij de structurele implementatie, afgestemd op hun unieke context. Zo bouwen we aan een schooldag die bijdraagt aan gezondere, actievere leerlingen.

Aanleiding

Kinderen zitten te veel en te langdurig op school en bewegen daarnaast te weinig. Bovendien staan leerprestaties op scholen onder druk. Bewegen heeft de potentie om een bijdrage te leveren aan zowel het welbevinden en de gezondheid van kinderen, maar ook aan het stimuleren van leerprocessen op school. Een succesvolle, duurzame implementatie van meer bewegen tijdens de schooldag blijkt ingewikkeld. Daarmee lopen verschillende  initiatieven op scholen, zoals de toepassing van bewegend leren, stuk en vindt er geen structurele en succesvolle toepassing plaats in de praktijk.

2023-2024

Scholen van Mosalira zijn gestart

2024-2025

Scholen van RBOB de Kempen starten

2025-2026

Scholen van SALTO starten

Aanpak

De Dynamische Schooldag is een schooldag waarin het zittend leren en bewegen elkaar regelmatig afwisselen én die beweegmomenten tijdens schooltijd samen optellen tot tenminste 60 minuten. De Dynamische  schooldag (op maat) is een 3-jarig implementatietraject waarin scholen met behulp van experts in staat worden gesteld om op een duurzame en passende wijze de Dynamische Schooldag te integreren in hun dagelijkse praktijk.

De werkwijze wordt gekenmerkt door de vorming van Communties of Practice (CoP). Jaarlijks vinden 5-6 CoP-bijeenkomsten plaats en deze worden begeleid door Fontys Sport en Bewegen. De CoP deelnemers bestaan uit de werkgroepen van maximaal 6-8 deelnemende scholen. De werkgroepen op school worden gevormd door een leerkracht uit de onder-, midden- en bovenbouw, de vakdocent bewegingsonderwijs en de directeur van de school. Tussen de verschillende CoP-bijeenkomsten door werken scholen gericht aan opdrachten die hen in staat stellen een gedragen visie te formuleren, alle belangen rondom de integratie van bewegen op school goed in beeld te krijgen en te wegen, een plan van aanpak te ontwikkelen, de benodigde middelen daarvoor te genereren en te werken aan competenties die nodig zijn voor een succesvolle implementatie van de Dynamische Schooldag. Dit iteratieve proces wordt voortdurend bijgesteld op het passend te krijgen binnen de eigen context van de school. Scholen worden ook in dit school-specifieke proces bijgestaan door een ervaren procesbegeleider. Tussen 2024 en 2027 wordt in de regio Amsterdam, Eindhoven en Groningen het implementatietraject van de Dynamische Schooldag wetenschappelijk onderzocht op de meerwaarde ten aanzien van beweeggedrag en welzijn van leerlingen, ervaringen van leerkrachten, (sociaal) gedrag in de klas en op het schoolplein en leerprocessen op school.

Aantal partner hogescholen
0
Aantal werkveldpartners
0

Resultaten

Fontys Sport en Bewegen fungeert als expertisecentrum Dynamische Schooldag in de regio Zuid-Nederland. De eerste resultaten ten aanzien van het proces zijn zeer hoopgevend. Scholen blijken met de juiste begeleiding goed in staat om het eigenaarschap van het veranderproces te dragen. De eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek ten aanzien van de effecten worden vanaf medio 2025 verwacht en zullen worden verspreid via diverse publicatiekanalen.

Betrokken vanuit Lectoraat Move to Be

Dave van Kann portret

Dave Van Kann

Dave Van Kann is lector ‘leren bewegen’ binnen het lectoraat Move to Be, opleidingscoördinator van de Master Sport- en Bewegingsonderwijs en docent in de bachelor ALO bij Fontys Sport en Bewegen. Daarnaast is hij verbonden aan de Universiteit Maastricht, vakgroep Gezondheidsbevordering.

Anouk adanks

Anouk Adank

Anoek Adank is docent-onderzoeker bij Fontys.

Teun Remmers

Teun Remmers

Teun Remmers is docent-onderzoeker bij Fontys Sport en Bewegen en geeft les binnen de bacheloropleiding LO en de Master Sport- en Bewegingsonderwijs. Hij promoveerde als Epidemioloog en Gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Maastricht (2017) met een proefschrift over beweegpatronen van kinderen, met daarin speciale aandacht voor het objectief meten van beweeg- en verplaatsingspatronen met behulp van accelerometrie en GPS. Daarvoor studeerde hij in 2011 af als docent LO bij de Fontys Sport en Bewgen. In het onderzoeksteam van het lectoraat doet Teun onderzoek naar de rol van het bewegingsonderwijs en de schoolomgeving in het stimuleren van fysieke activiteit.

Jasper de Graef

Jasper de Graef volgde het eerste jaar (2011) van de ALO nog in Tilburg. Hij verhuisde daarna mee naar de ALO in Eindhoven die hij in 2015 afrondde. Na een aantal jaar te hebben gewerkt in het Primair Onderwijs startte hij in 2019 aan de Master Sport- en Bewegingsonderwijs, bij Fontys Sporthogeschool, die hij in 2021 Cum Laude afrondde. Zijn Masterthesis ging over welke factoren van invloed zijn op de motorische vaardigheid van het jonge kind. Als onderzoeker binnen het lectoraat is hij vooral bezig met onderzoeksprojecten gericht op bewegen in het Primair Onderwijs.

Neem contact met ons op

Samen met onze docenten, onderzoekers en partners bouwen we aan een samenleving waarin bewegen vanzelfsprekend is. Heb je een vraag over dit project, een praktijkuitdaging of zie je kansen voor samenwerking? We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen.

Lectoraat Move to be

Contactpersoon: Jeroen Bovens

Onderzoeksmanager Fontys Sport en Bewegen

E-mail: j.bovens@fontys.nl

Of ga naar onze website

Vul het contactformulier in

Contact Form Demo