Sport, het is niet al goud wat blinkt

Sport verbroedert en sport verdeelt. Sport draagt bij aan een gezondere samenleving, aan sociale verbinding en is aantrekkelijk voor commerciële partijen. Tegelijkertijd is sport te linken met rellen, ongelijkheid, corruptie en machtsmisbruik. Lector/hoogleraar Steven Vos en sportmarketeer Marc van der Linden geven ons in dit openbaar college inzicht in de twee kanten van sport.

Als er iets is waar iedereen in de samenleving een mening over heeft dan is het sport. Een fantastisch gegeven volgens Steven Vos, lector Move to Be bij Fontys Sport en Bewegen Eindhoven. “Maar dat maakt het ook meteen heel lastig. Neem bijvoorbeeld de definitie van sport. De enige juiste is: sport is datgene wat mensen aan het doen zijn. Dus als ik zeg dat ik ook nu aan het sporten ben, is het sport. Hoe hadden darts en het uit laten vliegen van duiven anders ooit sporten kunnen worden?”

Nederland is best goed in veel sporten, zoals Formule 1 of wederom het darten. Maar of bij dat laatste nu echt gezweet wordt van de inspanning, is in twijfel te trekken. “Volgens mij wordt er vooral veel gedronken en uitgezweet”, gaat Vos verder.