Transitie naar gezondheid
Kenny Janssen over de master Healthy Ageing

Fontys Sport en Bewegen, 3 juli 2024 – Wil jij meer weten over de achterliggende gedachte en voordelen van onze praktijkgerichte HBO-master? In een recent interview deelt onderwijsmanager Kenny Janssen inspirerende inzichten over de transitie van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag, en hoe onze masteropleiding professionals helpt om deze verandering te realiseren.

Vertel eens iets over de Master Healthy Ageing. Wat is de achterliggende gedachte?

Kenny Janssen: “De achterliggende gedachte is dat we in Nederland een transitie nodig hebben van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag. We worden steeds ouder, maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals stijgende zorgkosten en een toename van chronische ziektes. Momenteel hebben we vooral ziektezorg, maar we willen gezondheid centraal stellen. Dit lukt alleen als we samen innoveren en implementeren, zodat we langzaam op een andere manier gaan werken ten aanzien van gezondheid.”

Wat betekent dit concreet voor professionals zoals sportkundigen en fysiotherapeuten?

“Onze HBO-master is praktijkgericht. We beginnen met een gezamenlijke theorie basis, maar daarna is het allemaal praktijkgericht. Je hebt een werkgever of opdrachtgever nodig om aan de slag te gaan met de transitie in jouw vakgebied, of dat nu sport en bewegen of verpleegkundige zorg is.”

Maar zo’n master is toch best zwaar? Hoe flexibel kun je studeren?

“Dat mag je zelf bepalen, je kunt bij ons kiezen voor een voltijd of deeltijd variant en sinds kort is het zelfs mogelijk om per module te studeren. Onze master bestaat uit drie modules: transitie naar gezondheid, change agents (hoe je innovatie binnen en tussen organisaties krijgt), en afstuderen. Je kunt kiezen voor de voltijd variant in 1 jaar, de deeltijd variant in 2 jaar of je gaat een of twee modules los volgen als contractstudent. De derde en laatste module moet je bij ons volgen voor je Master of Science-diploma. Door deze opties kun je zelf bepalen wat voor jou het beste past. Het volgen van een losse module is ook interessant als je nog niet zeker weet of je de hele master wilt doen. Je studieresultaten blijven 10 jaar geldig, dus je kunt altijd later besluiten om door te gaan en alsnog je masterdiploma halen.”

Wat zijn de voordelen van deze master?

“Onze studenten maken vaak promotie tijdens de opleiding, zoals projectleider of beleidsadviseur. Een goed voorbeeld is Anne, die tijdens de opleiding van beleidsadviseur bij CIZ naar zorginkoper bij een zorgkantoor ging. Een andere student, Marnik, heeft zich gespecialiseerd in bewegen en senioren en werkt nu bij het kenniscentrum sport. Daarnaast biedt deze master niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook een uitstekende gelegenheid om te netwerken met professionals uit diverse vakgebieden. Dit netwerk kan van onschatbare waarde zijn voor je toekomstige carrière.

Kun je iets vertellen over het docententeam?

“We hebben een kernteam van vijf docenten met een multidisciplinaire achtergrond, variërend van psychologie en gezondheidswetenschappen tot bestuurskunde. We zijn goed bereikbaar en hebben een informele band met onze studenten. We hebben ongeveer 40 nieuwe studenten per jaar en zorgen voor een persoonlijke benadering.”

Hoe ziet een typische onderwijsdag eruit?

“Onze onderwijsdagen lopen van 10:00 tot 17:00 uur. In de ochtend hebben we plenaire sessies met meer instructie en colleges. Daarna nemen we een pauze om even naar buiten te gaan, wat belangrijk is voor onze gezondheid. In de middag werken we aan opdrachten en coaching, waarbij studenten intensieve begeleiding krijgen.”

 

Meer informatie of aanmelden

Denk je dat de master Healthy Ageing iets voor jou is en wil jij het verschil maken in de transitie naar gezondheid? Kom dan een keer naar een open avond of bezoek de opleidingspagina. Je kunt ook vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen om eens te sparren met een van de docenten om na te gaan of deze opleiding bij je past.

Meer informatie of wil je contact met ons? Mail dan naar masterhealthyageing@fontys.nl 

master healthy ageing opleiding