Van plan naar plaatsing: met inwonerparticipatie naar een beweegvriendelijke omgeving

Onderzoekers Maartje Kunen (Fontys Hogeschool) en Sanne Cobussen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) hebben een artikel geschreven over de kracht van bewonersparticipatie bij het inrichten van de beweegvriendelijke buurt. Dat artikel werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Sport en Gemeenten en we willen dat graag met je delen. 

Samenvattend: Het artikel bespreekt het belang en de uitdagingen van inwonerparticipatie bij het creëren van een beweegvriendelijke omgeving. Door de Omgevingswet en beleidsinitiatieven zoals GALA en de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid is er steeds meer aandacht voor bewegen in de openbare ruimte. De coronapandemie heeft deze ontwikkeling versneld, doordat meer mensen buiten zijn gaan bewegen. 

Voor een succesvolle beweegvriendelijke omgeving is een combinatie van hardware (fysieke voorzieningen), software (activiteiten en communicatie) en orgware (proces en beheer) nodig. Uit praktijkonderzoek in Limburg en Gelderland kwamen vier belangrijke observaties naar voren: (1) doorzettingsvermogen en samenwerking zijn essentieel, (2) financiering bepaalt niet altijd de zeggenschap, (3) samenwerking met lokale stakeholders vergt een lange adem en (4) timing is cruciaal om aan te sluiten bij gemeentelijke besluitvorming. 

Succesvolle initiatieven vereisen vroegtijdige toetsing van draagvlak, ondersteuning met expertise, duidelijke kaders, transparantie in rollen en beslissingen, en behoud van energie bij initiatiefnemers. Het artikel concludeert dat er geen standaardaanpak is, maar dat gemeenten en inwoners samen moeten experimenteren en creëren om tot een beweegvriendelijke leefomgeving te komen.