Regionaal netwerk- en kennisevent - 9 april - De Ontdekfabriek EINDHOVEN

Een actieve, gezonde generatie

Elk kind verdient de kans om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Bewegen speelt een cruciale rol in de ontwikkelkansen.

Kracht van bewegen
Op woensdag 9 april 2025 organiseren Fontys, GGD Brabant-Zuidoost en JOGG Eindhoven, het kennis- en netwerkevent Een actieve, gezonde generatie. Tijdens dit regionale event staat de kracht van bewegen en gezond opgroeien centraal en worden verbindingen gelegd tussen beweeggedrag en pedagogische en educatieve uitgangspunten.

Speciaal voor jou
Dit event is gericht op beleidsmakers en beleidsmedewerkers die werkzaam zijn bij regionale en lokale overheidsinstellingen (gemeentes bijvoorbeeld), de jeugdgezondheidszorg, het basisonderwijs, de kinderopvang, brancheverenigingen en (praktijk)onderzoekers.

Kennisboost
We richten ons op de allernieuwste wetenschappelijke inzichten en databronnen die onder andere regionaal zijn verzameld. Oftewel, je krijgt een kennisboost en bent na afloop weer helemaal up-to-date op het gebied van bewegen van jonge kinderen in onze regio.

Deelname aan dit event is kostenloos. We vragen je wel vooraf te registreren via deze link of de knop onder het programma. Registreer snel zodat je aan de deelsessie van je voorkeur kunt deelnemen.

PROGRAMMA

Prof. dr. Ruben Fukkink is bijzonder hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam en lector Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam.
Keynote: Samen werken aan gezond opgroeien: Individuele sport of teamsport voor partners uit kinderopvang en onderwijs? 
In zijn keynote speech gaat hij in op de sleutelpositie die de kinderopvang vervult in het (gezond) opgroeien en ontwikkelen van kinderen. Hij neemt ons mee in de laatste (inter)nationale inzichten in de kinderopvang en de kansen die dit biedt om impact te realiseren rondom maatschappelijke uitdagingen.

Dr. Dave Van Kann is lector ‘Leren Bewegen in en rondom de School’ aan het lectoraat Move to Be van Fontys Hogeschool.
Keynote: Een goed begin is het halve werk: Het oneindige plezier van voldoende en goed bewegen in de kindertijd.
In deze keynote speech zoomt Dave in op de eenvoud én de complexiteit van het integreren van beweeggedrag in routine bij (jonge) kinderen. Waarom is iets wat zo eenvoudig lijkt, toch zo moeilijk om voor elkaar te krijgen? Nog belangrijker, welke handvatten hebben we om een duurzame transitie richting een actieve, gezonde generatie tóch mogelijk te maken?

Jasper de Graef is docent-onderzoeker aan de ALO van Fontys en verricht promotieonderzoek binnen het project Actief Fundament. 
Jasper geeft onder andere inzicht in de meest recente (regionale) beweegdata van kinderen in de kinderopvang, het kleuteronderwijs en de perspectieven die pedagogisch professionals (pedagogisch medewerkers en leerkrachten) hebben ten aanzien van bewegen in de kinderopvang, op de basisschool en hun eigen opvattingen hierover.

Dr. Sanne Gerards is universitair docent aan Maastricht University, vakgroep gezondheidsbevordering.
In haar presentatie deelt Sanne de belangrijkste principes die bijdragen (of niet!) aan succesvolle implementatie en borging van gezondheidsbevorderende initiatieven in de kinderopvang. De aanpak SuperFit, een bewezen effectieve aanpak in de kinderopvang, zal hierbij als illustratie dienen. 

Dr. Teun Remmers is epidemioloog en docent-onderzoeker aan de ALO van Fontys.
In Teun’s bijdrage staan de uitgangspunten van een Dynamische Schooldag centraal en worden de meest recente onderzoeksresultaten van de implementatie van een Dynamische Schooldag in onze regio gedeeld. Hierbij legt hij een duidelijke link tussen het beweeg- en zitgedrag van leerlingen op school en de leerprocessen van leerlingen. 

Dr. Marla Hahnraths is universitair docent aan Maastricht University, vakgroep huisartsengeneeskunde en implementatiespecialist bij JOGG Nederland.
Maria deelt belangrijke inzichten rondom de implementatie van gezondheidsinterventies op basisscholen. Haar ervaringen binnen het programma de Gezonde Basisschool van de Toekomst zullen hierbij als voorbeeld worden gebruikt.