Steven Vos: Deltapremie is prijs voor heel Fontys

Steven Vos wint prestigieuze onderzoeksprijs (Deltapremie 2021)

Lector Steven Vos van Fontys Sport en Bewegen heeft vandaag de Deltapremie ontvangen voor zijn onderzoek naar een actieve leefstijl. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven reikte de prijs en bijbehorende premie van 500.000 euro uit in het Kunstmuseum in Den Haag. “Een ongelooflijk mooie erkenning voor ons praktijkgerichte onderzoek”, stelt een trotse Steven Vos. “Het thema actieve en gezonde levensstijl krijgt hiermee extra aandacht. Heel belangrijk, want iedereen beseft inmiddels, mede door de gevolgen van covid-19, dat het een zeer relevant thema is.”

 

Move to Be

Als Vos eenmaal begint te vertellen over het werk van lectoraat Move to Be van de Sport en Bewegen in Eindhoven, raakt hij niet snel uitgepraat. Zeer uitgebreid en met passie vertelt hij over de missie van zijn lectoraat: het promoten van een actieve levensstijl voor alle leeftijdsgroepen. “Dat doen we niet door te zeggen wat mensen moeten doen, maar door de omstandigheden zo te maken dat het voor steeds meer mensen mogelijk wordt om te bewegen.” Het lectoraat werkt hierbij op drie kennisthema’s: leren bewegen, beweegvriendelijke omgeving en stimuleren van een actieve leefstijl. Bewegen is volgens Vos een zeer krachtige tool om mensen te verbinden en preventief zorgvragen te voorkomen. Een tool die onze maatschappij, als we hem goed gebruiken, heel veel zorgkosten gaat besparen in de toekomst.

 

Beweegarme samenleving

“Onze samenleving wordt steeds beweegarmer”, stelt Vos. “We zitten de godganse dag op school of werk en verplaatsen ons zo efficiënt mogelijk met auto, bus of trein. Onze fysieke fitheid holt hierdoor achteruit.” Het gevolg is dat slechte fysieke fitheid inmiddels de vierde doodsoorzaak in de wereld is. Corona heeft dit nog eens extra onderstreept. “Bewegen heeft tal van maatschappelijke effecten maar vooral ook een knetterhard gezondheidseffect, daar moeten we mee aan de slag.” Het lectoraat Move to Be stimuleert sinds 2013 bewegen voor alle leeftijdsgroepen door zo veel mogelijk fysieke en mentale drempels weg te halen en bewegen op allerlei manieren mogelijk te maken. In de school, in de wijk en op de werkvloer.

 

Basis moet goed zijn

“Onze kompasrichting is een leven lang bewegen.” Dat begint volgens Vos met motiverende gymlessen voor kinderen waarbij de nadruk ligt op beweegvaardigheid en beweegplezier. “Zo creëer je een goede beweegbasis waardoor mensen op latere leeftijd sneller gemotiveerd zijn om het sporten en bewegen weer op te pakken.”

Daarnaast richt het lectoraat zich op beweegvriendelijke wijken, nieuwe oplossingen voor de kantooromgeving en digitale ondersteuning voor (beginnende) sporters. Vaak gaat het hierbij om kleine ingrepen die toch impact hebben. Vos spreekt ook wel van nudging, een motivatietechniek waarbij mensen subtiel worden gestimuleerd om zich op een gewenste wijze te gedragen. Dat kan volgens hem bijvoorbeeld met een hinkelbaan op straat, met het promoten van wandelend vergaderen of door kleine speelvoorzieningen in de wijk te realiseren.

 

Behoorlijke zak geld

De Deltapremie, een bedrag van een half miljoen euro, komt Vos en zijn collega’s niet slecht uit. “Een behoorlijke zak geld inderdaad. We kunnen hiermee onze aanpak grootschaliger uitwerken en bottom-up met de mensen in de wijken en in de werkomgeving aan de slag.” Nog veel belangrijk is volgens Vos dat de Deltapremie deuren opent. “Deze prijs is een erkenning voor onze aanpak: maatschappelijke vraagstukken interdisciplinair en in samenwerking met andere lectoraten, hogescholen en kennis- en werkveldpartners aanvliegen vanuit de basis.” Vos geeft toe dat dit hoog-over klinkt, maar het is volgens hem precies de kern van het onderzoek. De Deltapremie is daarmee volgens hem een prijs voor iedereen die betrokken is bij het lectoraat en “een erkenning voor Fontys als geheel. We tonen hiermee aan dat Fontys aan de weg timmert en dat we echt maatschappelijke impact hebben.”

 

Meer over de Deltapremie

De Deltapremie is een toonaangevende onderzoeksprijs gericht op praktijkgericht onderzoek. De prijs heeft als doel om de zichtbaarheid en de doorwerking van praktijkgericht onderzoek te vergroten. Daarnaast stimuleert de premie dat lectoren zich ontwikkelen tot ambassadeurs van het praktijkgericht onderzoek. De Deltapremie wordt elke twee jaar uitgereikt aan twee lectoren. Naast Steven Vos ontving lector Margie Topp van hogeschool Windesheim gisteravond de premie voor haar onderzoek naar het recyclen van ‘moeilijke kunststoffen’.

Meer over Steven Vos

Steven Vos is een bruggenbouwer tussen disciplines, beleidsdomeinen en sectoren, maar vooral tussen mensen. Hij wil mensen inspireren en enthousiasmeren om hun grenzen te verleggen en elkaars expertises te versterken, met respect voor ieders eigenheid en talenten. Hij is een veelgevraagde spreker, zowel op (internationale) wetenschappelijke congressen en symposia als op studiedagen, workshops en theatervoorstellingen voor een divers publiek. Zijn open, inspirerende en verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen (en hoe organisaties hierin vaak te kort schieten) krijgt heel wat bijval.

 

Samen met een team van enthousiaste onderzoekers wil hij nadrukkelijk bijdragen aan het slim en duurzaam verankeren van verantwoord sporten en bewegen, onder meer door het stimuleren en faciliteren van een actieve levensstijl op maat van personen, hun omgeving en de setting waarin ze vertoeven. De ambities van het lectoraat worden uitgewerkt rondom drie centrale kennisthema’s: (i) leren bewegen, (ii) actieve leefstijl, en (iii) beweegvriendelijke omgeving. Zijn onderzoek situeert zich op het snijvlak van diverse disciplines.

Interview met Steven Vos

Slimme oplossingen Fontys moeten mensen van hun laptop halen en aan het bewegen krijgen: ‘Dat is lastig, mensen zijn geen machines’

 

Het is niet moeilijk een klok te zetten die je waarschuwt dat je al twee uur achter een scherm zit. Maar het moment is altijd verkeerd. Je bent druk bezig, hebt geen zin of geen tijd. ,,Eigenlijk moet die klok afgaan op een moment dat je er ook gevolg aan kan geven. Dat moet in balans zijn”, zegt Steven Vos (45).

 

Bron Eindhovens Dagblad 

Podcast

Bewegingswetenschapper Steven Vos is lector bij Fontys Fontys Sport en Bewegen. Zijn lectoraat draagt de titel Move to Be. Hierbinnen worden slimme oplossingen gezocht om verantwoord en duurzaam te sporten en bewegen, en dit op maat van personen, hun omgeving en de setting waarin ze vertoeven. Daarnaast is Vos hoogleraar aan de TU/Eindhoven met een leerstoel op datzelfde terrein. Een podcast over onbewust beter en vaker bewegen.