COMMONS: tool voor samenwerking

Bewegen is goed, meer bewegen is beter, zo luidt de beweegrichtlijn voor volwassenen in Nederland. Iemand die meer wilt gaan bewegen zal merken dat dit makkelijk is gezegd dan gedaan

De reden is dat beweeggedrag bestaat uit meerdere factoren die elkaar positief of negatief beïnvloeden. Denk aan je thuis- of werksituatie, je dagritme, wat je omgeving hiervan vindt en natuurlijk hoe leuk je het voor jezelf kunt maken. Technologie kan iemand hierin ondersteunen maar dan moeten we wel rekening houden met al die factoren willen we een optimale oplossing bieden. Dat betekent dat er meerdere perspectieven en disciplines moeten dan aanhaken in het ontwerpproces van deze technologie. We moeten het dus niet overlaten aan de designers of techneuten maar ook niet alleen aan de gedrags- en de bewegingswetenschappers.

Dat klinkt als een open deur maar dat blijkt in de praktijk nog best moeilijk. Een multidisciplinair team laten samenwerken aan één vraagstuk is geen vanzelfsprekendheid. Zeker niet als de disciplines ver uit elkaar liggen en er een verschillende taal wordt gesproken. We denken dat we elkaar begrijpen maar ondertussen praten we langs elkaar door. We hebben geen inzicht in het standpunt van de ander of de bijbehorende argumentatie en maken dan wellicht verkeerde aannames. Allemaal hele begrijpelijke situaties maar die leiden uiteindelijk wel naar een suboptimale oplossing voor het vraagstuk.

Wat als er nu eens een methode of tool bestond die dit proces van samenwerken kon ondersteunen? Hoe kunnen we in dat ontwerpproces nu al die verschillende expertises betrekken. Dat is de centrale vraag in het promotietraject van Dennis Arts, onderzoeker bij lectoraat Move to Be van Fontys Sport en Bewegen en promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Commons 1

“We kwamen al vrij snel in dit proces erachter dat ‘spelletjes’ een hele veilige leersituatie kunnen zijn. We zijn daarom begonnen met eenvoudige prototypes te bouwen van bordspellen om te ontdekken wat er gebeurd als een multidisciplinair team moet samenwerken.” aldus Dennis die in dit traject intensief samenwerkte met docent-onderzoeker Len Kromkamp en lector Steven Vos. “Na de nodige iteraties was COMMONS geboren. Een bordspel waarbij het delen van inzichten, kennis en expertise centraal staat met als doel wederzijdse beïnvloeding van spelers, resulterend in een gezamenlijk gedeelde oplossing.”

“Dit is precies waar we als lectoraat voor staan, onderbouwen vanuit theorie/empirie, publiceren van onderzoeksprocessen en bevindingen maar vooral ook ontwikkelen van tools/methodieken die landen bij de professionals. Dat is precies wat met COMMONS gelukt is” aldus Steven Vos.

Naast de wetenschappelijke publicaties die geschreven werden bleek deze tool ook voor andere thematieken inzetbaar te zijn. Collega onderzoekers gebruikte de methodiek, studenten gingen er mee aan de slag en ook Dennis gebruikte de tool op andere plekken. Len geeft aan: “Welke casus je ook inbrengt je kunt op een hele leuke, veilige manier je mening delen en in discussie gaan. Van daaruit ontstond het idee om deze tool verder door te ontwikkelen tot een breed beschikbaar ‘digitaal bordspel’ waar andere teams of groepen hun voordeel mee kunnen doen.”

Commons 2

Ben je ook nieuwsgierig of jij met je team inzichten, kennis en expertise met elkaar kunt delen en tot een gezamenlijk gedeelde oplossing kunt komen? Ga dan naar www.commons.nu maak een gratis account aan en ga aan de slag met je eigen vraagstukken.

Meer weten, neem contact op met d.arts@fontys.nl