Meer dan ooit brengen mensen zittend hun dag door achter een computerscherm – al dan niet in hun geïmproviseerde thuiskantoor – met schrijven, e-mailen, administratie op orde houden, presentaties voorbereiden, documenten doorlezen en overleg en brainstormsessies in MS TEAMS of andere ZOOM-omgevingen. Dit alles zorgt niet enkel voor fysiek ongemak maar weegt ook op de mentale gezondheid van mensen.
De gevolgen voor het individu kunnen erg nadelig zijn, maar ook voor werkgevers zijn de gevolgen niet te onderschatten. Gezondheidsbevordering op de werkplek wordt dan ook een steeds bekender en belangrijker thema binnen organisaties. Medewerkers die een gezonde en actieve leefstijl aanhouden kunnen hun organisatie op verschillende gebieden voordelen bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan een stijgende tevredenheid en productiviteit, dalende verzuimkosten en de mogelijkheden om talentvolle medewerkers te behouden en aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers.
De afgelopen 10-15 jaar is de rol van technologie in ons werk steeds belangrijker geworden. Technologische ontwikkelingen hebben een hoge mate van communicatie mogelijk gemaakt via smartphone, tablets, laptops, video-conferentiesystemen, enzovoort. In combinatie met snel internet leidt dit tot snellere processen en kunnen kantoormedewerkers altijd en overal bereikbaar en verbonden zijn. Hierdoor vervagen echter ook de grenzen tussen gezinsleven, werk en privéleven, met alle negatieve gevolgen van dien, zoals conflicten tussen werk en privé, een overload aan informatie, schending van de privacy, stress en burn-out.
Technologie: oorzaak of oplossing?
Nochtans hebben deze technologieën en nieuwe technologische ontwikkelingen ook een enorm potentieel om net een oplossing te bieden en mensen op maat te ondersteunen. Maar dan moeten we ervoor zorgen dat de technologie in staat is om zich aan te passen aan haar gebruikers en hun persoonlijke voorkeuren, werkroutines en omgeving.