Vitale en gezonde werknemers

Vitale en gelukkige medewerkers ondanks of dankzij technologie? Dit project draait in de Workplace Vitality Hub in Eindhoven. Dat onvoldoende bewegen verstrekkende gezondheidsgevolgen heeft is helaas geen angstbeeld meer maar is een harde realiteit. We zitten meer dan ooit en zijn steeds minder actief. 

Fysieke inactiviteit en vitaliteit van werknemers

Meer dan ooit brengen mensen zittend hun dag door achter een computerscherm – al dan niet in hun geïmproviseerde thuiskantoor – met schrijven, e-mailen, administratie op orde houden, presentaties voorbereiden, documenten doorlezen en overleg en brainstormsessies in MS TEAMS of andere ZOOM-omgevingen. Dit alles zorgt niet enkel voor fysiek ongemak maar weegt ook op de mentale gezondheid van mensen.

De gevolgen voor het individu kunnen erg nadelig zijn, maar ook voor werkgevers zijn de gevolgen niet te onderschatten. Gezondheidsbevordering op de werkplek wordt dan ook een steeds bekender en belangrijker thema binnen organisaties. Medewerkers die een gezonde en actieve leefstijl aanhouden kunnen hun organisatie op verschillende gebieden voordelen bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan een stijgende tevredenheid en productiviteit, dalende verzuimkosten en de mogelijkheden om talentvolle medewerkers te behouden en aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers.

De afgelopen 10-15 jaar is de rol van technologie in ons werk steeds belangrijker geworden. Technologische ontwikkelingen hebben een hoge mate van communicatie mogelijk gemaakt via smartphone, tablets, laptops, video-conferentiesystemen, enzovoort. In combinatie met snel internet leidt dit tot snellere processen en kunnen kantoormedewerkers altijd en overal bereikbaar en verbonden zijn. Hierdoor vervagen echter ook de grenzen tussen gezinsleven, werk en privéleven, met alle negatieve gevolgen van dien, zoals conflicten tussen werk en privé, een overload aan informatie, schending van de privacy, stress en burn-out.

Technologie: oorzaak of oplossing?

Nochtans hebben deze technologieën en nieuwe technologische ontwikkelingen ook een enorm potentieel om net een oplossing te bieden en mensen op maat te ondersteunen. Maar dan moeten we ervoor zorgen dat de technologie in staat is om zich aan te passen aan haar gebruikers en hun persoonlijke voorkeuren, werkroutines en omgeving.

WPVH 1
WPVH 2
WPVH 3

Live talkshow FITT en PowerFITTing

In een live talkshow deelden Maarten Steinbuch (TU/e en Eindhoven Engine), Sywert Brongersma (imec Nederland), Steven Vos (TU/e en Fontys), Marieke van Beurden (TU/e) en Pieter Jansen (HC Oranje Rood) hun visies op de toekomst van ons werken en de rol van technologie daarin.

Dennis Arts van Fontys Sport en Bewegen ging dieper in op het onderwerp thuiswerken inclusief de voor- en de nadelen ervan en gaf een aantal interessante, bruikbare en leerzame tips om vitaal te blijven gedurende werktijd. 

In de live show waren tevens live demo’s van innovatieve oplossingen met inzet van slimme technologieën te zien en werd vooruitgeblikt naar de opening van de Workplace Vitality Hub op High Tech Campus Eindhoven.

Concrete tips

Workwalk

Thuiswerktips

Zoek je bruikbare thuiswerktips die je helpen om een goede balans te vinden, kijk dan naar dit webinar van Dennis Arts. 

Gezondheidsbevordering op de werkplek

Ben je geïnteresseerd in gezondheidsbevordering op de werkplek en praktische tips die medewerkers en werkgevers direct kunnen oppakken? Dan is dit webinar van Frank Bauman een aanrader.

Cursus ‘vitaliteit op de werkvloer’

Zie jij het belang in van gezonde werknemers en wil je zelf aan de slag binnen jouw bedrijf? Fontys Sport en Bewegen biedt een 5-daagse cursus aan waarin je zelf de stap kunt zetten naar een gezondere werkplek voor jou en je collega’s.

De kracht van onze partners

Sinds 2020 werkt het lectoraat Move to Be van Fontys Sport en Bewegen samen met TU/e, imec en TNO aan de ontwikkeling van een grootschalig programma (FITT) gericht op de vitaliteit van werknemers. Concreet gaan we, op technologie gebaseerde data-gedreven gepersonaliseerde oplossingen, producten en systemen ontwikkelen die de maatschappelijke uitdagingen aanpakken waarmee onze generatie thuis- en kantoormedewerkers mee geconfronteerd worden. Daaronder valt het verminderen van sedentair gedrag en stress en het optimaliseren van de balans tussen welzijn, gezondheid, lichaamsbeweging en productiviteit.

De inbreng van het lectoraat Move to Be zit vooral op de expertise in de koppeling tussen bewegen en gezondheid, gedragsverandering en technologie.  Daarmee is Fontys Sport en Bewegen ook leidend in het multi- of zelfs interdisciplinair werken tussen de verschillende experts en organisaties. Op het FITT-programma zijn inmiddels een groot aantal MKB’s aangesloten en vindt afstemming plaats met grote bedrijven uit de regio zoals ASML, Jumbo en Philips.

 De eerste resultaten van het programma worden steeds meer zichtbaar. Zo ging op 1 september 2020 een vierjarig onderzoeksproject POWEr FITTing (FITTing Persons’ vitality and Optimizing their Work Environment) van start. In dit project gaan de FITT-partners, samen met studenten en bedrijven die zich georganiseerd hebben in de businessclub van Hockeyclub Oranje-Rood, aan de slag met sensortechnologie om de kantooromgeving af te stemmen op de behoeften van individuele gebruikers. Het project wordt gefinancieerd door Eindhoven Engine. Het bieden van een stimulerend eco-systeem en een ontmoetingsplek staat hierbij centraal.

Wil je meer weten over deze ontmoetingsplek, kijk dan naar dit filmpje met een toelichting door Maarten Steinbuch, Katje Pahnke en Steven Vos:

imec
TNO
TU/e

Team vitale en gezonde werknemers

Dit project wordt gedraaid door Steven Vos, Dennis Arts, Frank Bauman (Move to Health) en Ida Damen (Move to Health/WorkWalk) in samenwerking met de FITT-partners imec, TNO en TU/e.

Steven Vos

Steven Vos is een bruggenbouwer tussen disciplines, beleidsdomeinen en sectoren, maar vooral tussen mensen. Hij wil mensen inspireren en enthousiasmeren om hun grenzen te verleggen en elkaars expertises te versterken, met respect voor ieders eigenheid en talenten. Hij is een veelgevraagde spreker, zowel op (internationale) wetenschappelijke congressen en symposia als op studiedagen, workshops en theatervoorstellingen voor een divers publiek. Zijn open, inspirerende en verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen (en hoe organisaties hierin vaak te kort schieten) krijgt heel wat bijval.

Samen met een team van enthousiaste onderzoekers wil hij nadrukkelijk bijdragen aan het slim en duurzaam verankeren van verantwoord sporten en bewegen, onder meer door het stimuleren en faciliteren van een actieve levensstijl op maat van personen, hun omgeving en de setting waarin ze vertoeven. De ambities van het lectoraat worden uitgewerkt rondom drie centrale kennisthema’s: (i) leren bewegen, (ii) actieve leefstijl, en (iii) beweegvriendelijke omgeving. Zijn onderzoek situeert zich op het snijvlak van diverse disciplines.

Dennis Arts

Dennis Arts is onderzoeker in het lectoraat Move to Be bij Fontys Sport en Bewegen en promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij manager van het team Onderzoek & Professionalisering.

Dennis studeerde in 2002 af aan de ALO Tilburg en behaalde in 2011 zijn master Sports and Health. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de invloed van intelligente en adaptieve technologie op het inpassen van beweeggedrag in de dagelijkse routine van volwassenen.

Ida Damen is docent-onderzoeker bij Fontys Sport en Bewegen. Ze is in december 2021 gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven met een proefschrift over het ontwerpen van actief kantoorwerk. Ida heeft een achtergrond in Bewegingswetenschappen en Health & Life Sciences.

Binnen het onderzoeksteam van het lectoraat Move to Be richt haar werk zich op actieve manieren van werken om de vitaliteit van kantoormedewerkers te vergroten.

Frank Bauman is docent bij de opleiding Sportkunde (team gedrag) en onderzoeker in het lectoraatsteam van Fontys Sport en Bewegen. Daarnaast is hij programmamanager van het interne Fontys Sport en Bewegen project Move to Health. Zowel in ontwikkeling, onderzoek en praktijk werkt Frank verschillende jaren aan het thema vitaliteit op de werkvloer. Daarin heeft hij in samenwerking met studenten verschillende beweegprogramma’s opgestart bij onder andere CZ, Amarant zorggroep en de Workplace Vitalityhub.