SPRONG MOOI PASS - LANDELIJKE KICK-OFF

Terugblik

De landelijke kick-off van de SPRONG-groep PASS was een groot succes! Vertegenwoordigers van acht hogescholen en 46 regionale en landelijke consortiumpartners (publieke instellingen, mkb, kennisinstellingen en brancheorganisaties) kwamen samen om de start van dit mooie traject te vieren. Bedankt voor uw aanwezigheid!

We hopen dat iedereen vol inspiratie en met nieuwe ideeën naar huis ging over hoe we de komende acht jaar kunnen samenwerken aan de SPRONG-groep PASS, om meer impact te maken op het gebied van sport en bewegen.

Hieronder vindt u een korte samenvatting en foto’s van het programma. 

 

Meer weten over SPRONG-groep PASS? 

Bezoek de website van het lectorenplatform Sport en Bewegen of neem contact op met projectleider Steven Vos (steven.vos@fontys.nl). Tijdens de Dag van het Sportonderzoek (DSO) op donderdag 21 november in Vlissingen gaan we verder met het vormgeven van onze plannen. Geïnteresseerd om deel te nemen? Bezoek dan de website van DSO voor meer informatie.

 

Terugkoppeling programma

Plenaire start met welkom en in gesprek met landelijke vertegenwoordigers

Tijdens de plenaire start toonde projectleider Steven Vos een tijdspad van de ontwikkelingen van praktijkgerichte sport- en beweegonderzoek over een periode van de afgelopen tien jaren, die werden toegelicht door diverse betrokkenen. Hierna kwamen Mark Raijmakers (Regieorgaan SIA), Martine Hoofwijk (ZonMw) en Eli van der Heide (Ministerie van VWS) op het podium om over de laatste stap naar SPRONG MOOI in gesprek te gaan met elkaar. 

Aansluitend vonden in twee ronden meerdere interactieve sessies plaats gekoppeld aan de vier werkpakketten binnen SPRONG MOOI PASS. 

 

 Werkpakket 1: Programma ontwikkeling

Onder leiding van Harry van Vliet en Pim Klamer kregen deelnemers meer inzicht in de ecosysteemelementen waar PASS op gaat interveniëren ‘aan welke knoppen willen we gaan draaien?’ In twee groepen gingen ze aan de slag met de vraag ‘op welke aspecten van een ecosysteem moet PASS zich richten?’ of met de vraag ‘welke bewijslast kunnen we bedenken die aantoont dat we in de verschillende werkpakketten van PASS op de goede weg zijn?’ De antwoorden liepen, zoals verwacht, uiteen en het vraagt nog meer tijd en afstemming om de vervolgvraag ‘hoe deze antwoorden van beide vragen, top-down systeemblik en bottom-up bewijslijst, aan elkaar te koppelen. Binnen de SPRONG-groep PASS is dit daarom ook een belangrijk onderdeel van het gesprek dat we de komende tijd blijven voeren. Nieuwsgierig naar informatie en tools over monitoring en doorwerking? Check dan zeker deze site.


Werkpakket 2: Living labs en lerende netwerken

Onder leiding van Harold Hofenk werd eerst kennis gemaakt met elkaar aan de hand van rol en affiniteit met living labs. Vervolgens werd een Living lab centraal gesteld waar ruimte was voor verhelderende vragen te stellen en samen het gesprek aan te gaan over werkzame mechanismes en mogelijke leervragen die spelen binnen zo’n Living lab. Hierin werden onderwerpen genoemd zoals duurzaamheid, impact in beeld brengen, ethiek, generaliseerbaarheid en leren in relatie tot Living lab. Tot slot werden successen en uitdagingen gedeeld die middels ‘Hoe kunnen we…’-vragen werden opgehaald en gedefinieerd. Belangrijk aandachtspunt hierin voor de SPRONG-groep PASS is het betrekken van de labregisseurs die in het veld actief zijn. 

 

Werkpakket 3: Methodologieën en professionalisering

Docent-onderzoeker en promovendus Dennis Arts liet deelnemers kennismaken met de methodiek COMMONS. Met veel enthousiasme speelden de deelnemers COMMONS in verschillende groepen waarbij de potentie van deze tool binnen multi- en interdisciplinaire samenwerkingen ervaren werd. De methodiek bleek een krachtig hulpmiddel te zijn om op een speelse manier verschillende standpunten te verkennen en tot een gemeenschappelijk taal te komen. Er wordt nu gekeken naar mogelijkheden om COMMONS door te ontwikkelen naar een volwaardig bordspel, waarbij nog meer inhoudelijke thema’s kunnen worden geïntegreerd om het spel veelzijdiger en aantrekkelijker te maken voor een bredere doelgroep gebruikers. Nieuwsgierig naar COMMONS? Check dan deze site.

 

Werkpakket 4: Systemische veranderingen en transities

Joan Dallinga en Rianne Kannekens startten in deze sessie met een inventarisatie bij de deelnemers in ervaren belemmeringen en successen binnen de complexe problemen op gebied van sport en bewegen. Dit leidde direct tot een waardevolle input en goede discussies in de groep rondom belemmeringen in wet- en regelgeving, financiën, ervaren discrepantie en mismatch tussen bepaalde stakeholders. Als successen werden genoemd een gezamenlijke visie als kritische element voor samenwerking, het positieve imago van sport en bewegen en de relatie met de praktijk. Vervolgens ging de groep samen dromen over hoe het anders zou kunnen zijn. Dit is een mooi startpunt om de komende tijd gespreksrondes te houden met lectoren, onderzoekers en stakeholders om dit verder uit te vragen en te concretiseren. 

 

Plenaire afronding Johan de Jong – Citizen Science

De bijeenkomst werd afgesloten met een inspirerende lezing van dr. Johan de Jong, lector Healthy Lifestyle Sports & Physical Activity Hanze Hogeschool en Penvoerder SPRONG-groep Bridge2Health, die sprak over de kansen en uitdagingen van Citizen Science in sportonderzoek.