Zuid Nederlandse casussen gezocht voor keuzeblok beweegvriendelijke omgeving!

Fontys Sport en Bewegen zoekt casussen voor het Sportkunde (jaar 4) keuzeblok ‘Adviseren naar een beweegvriendelijke omgeving.  

Van donderdag 13 februari tot en met donderdag 17 april 2025 volgt een groep vierdejaars studenten Sportkunde het keuzeblok ‘Adviseren naar een beweegvriendelijke omgeving’. In dit onderwijsblok werken we met praktijkcasussen en opdrachtgevers uit het werkveld. Een win-win situatie; een praktijksituatie uit het werkveld voor de studenten en een advies voor de opdrachtgever. Studenten werken in een groep van 3 aan de praktijkcasus en worden gecoacht door docenten Maartje Kunen & Arno Bendermacher in het onderwijsblok.  

Is beweegvriendelijke omgeving ook een thema in jouw gemeente? Of zou je ermee aan de slag willen? Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om aan de slag te gaan met een beweegvriendelijke omgeving.  

  • Is er in jouw gemeente een aandachtswijk waar meer bewegen een uitdaging is en waaraan een beweegvriendelijke buurt of bewegen in de openbare ruimte kan bijdragen?  
  • Zijn er plannen voor buurten waarin je met een beweegvriendelijke omgeving wilt bijdragen aan meer sport en bewegen, leefbaarheid, sociale cohesie, gezondheid, …  
  • Zijn er herontwikkelings opgaven waarin de gezonde en beweegvriendelijke omgeving meegenomen mag worden?  
  • Of heb je andere plannen of motieven waarin je aan de slag wilt met een beweegvriendelijke buurt?  

Wil je, samen met sportkunde studenten van Fontys Sport en Bewegen aan de slag met een beweegvriendelijke buurt en kunnen wij je helpen met het in kaart brengen van huidige situatie (analyse) en een advies om de buurt beweegvriendelijker te maken? 

Onze vraag aan jou

In dit onderwijsblok fungeer jij (bijvoorbeeld buurtsportcoach, sportregisseur, beleidsmedewerker sport/bewegen/gezondheid, gebiedscoördinator, wijkregisseur, …) als opdrachtgever. Dat wil zeggen dat je op donderdag 13 februari (online of fysiek) kort wat vertelt over de betreffende buurt en de opgave rondom sport, bewegen, gezondheid en een beweegvriendelijke omgeving of bewegen in de openbare ruimte. Studenten kunnen vervolgens in het gehele traject bij je terecht voor vragen over de betreffende buurt en de opgave. Natuurlijk worden ze uitgedaagd om eerst zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Aan het einde van dit onderwijsblok tussen 16 en 17 april sluiten de studenten dit onderwijs blok af met een assessment waarin ze hun advies aan jou als opdrachtgever en ons als docent presenteren.   

Verderop in dit artikel (meer info) vind je de uitgebreide informatie over dit onderwijsblok. Ook geven we voorbeelden van praktijkopdrachten waar studenten de afgelopen jaren aan hebben gewerkt.  

Samenvattend

  • Word jij opdrachtgever voor onze Sportkunde jaar 4 studenten?  
  • Voor welke wijk mogen studenten de adviesvraag: ‘Hoe kunnen we deze wijk beweegvriendelijk(er) maken’ beantwoorden? En wat speelt er in de buurt?  
  • Periode: 13 februari – 17 april 2025 
  • Beschikbaarheid opdrachtgever:  13 februari korte pitch over de opgave en de wijk,  16 en 17 april assessment met adviespresentatie van studenten (1 dag circa 1 uur).  
  • Bereikbaar voor vragen en delen van informatie tussendoor.  

Een win-win

Heel fijn als we op deze manier de studenten kunnen laten werken aan een praktijkopdracht die van waarde is voor het werkveld! Voor mij wast dit blok een van de leukste en interessantste blokken op Sport en Bewegen. Ik heb het werkveld gezien en daarin gemerkt hoe het geleerde daadwerkelijk in de praktijk kan worden gebracht” schreef een van de studenten in een evaluatie van het keuzeblok BVO. En ook voor het werkveld, voor jou als opdrachtgever, levert dit wat op. Een van de opdrachtgevers afgelopen jaar vertelde na het assessment van de studenten We gaan nu kijken naar een breder plan om de gemeentelijke openbare ruimte beweegvriendelijker in te richten. Nog nooit eerder bewust met de ‘sport- en beweegbril’ naar de wijk gekeken. Dit geeft ons handvatten in de gemeente, zowel agendasettend als in de praktijk”.  

Meedoen?

Wil je hieraan meewerken? Of wil je hier nog even verder over doorpraten? Neem dan contact op met Maartje Kunen, docent en onderzoeker Fontys Sport en Bewegen (m.kunen@fontys.nl of 0612700503). Heel graag horen we voor 2 december 2024 of je ruimte en kansen ziet om hieraan mee te werken. We zullen alle opties verzamelen en vervolgens keuzes maken met welke opdrachtgevers we aan de slag kunnen binnen het keuzeblok.

Meer info?

 

Voorbeelden van praktijkopdrachten afgelopen jaren in dit keuzeblok ‘Adviseren naar een beweegvriendelijke buurt’

NEERBEEK – GEMEENTE BEEK

De gemeente Beek heeft de leefomgeving van inwoners hoog op de agenda staan. Onder andere vanwege ontwikkelingen zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de Omgevingswet. Ook een beweegvriendelijke omgeving is een van de uitgangspunten in het onlangs vastgestelde (7 dec 2023) sport en beweegbeleid. In 2024 start de gemeente een onderzoek naar speelplekken en bewegen in de openbare ruimte

In de kern Neerbeek (2350 inwoners) spelen momenteel een aantal ontwikkelingen die aanleiding zijn om de beweegvriendelijkheid eens onder de loep te nemen. In de kern Neerbeek is een basisschool gelegen en de start van het sportlandgoed De Haamen waar de voetbalvereniging VV Neerbeek actief is. De verkeerssituatie rondom school en voetbalveld is niet optimaal. Daarnaast komen er vaker aanvragen binnen voor speelvoorzieningen in de wijk. Als gemeente willen we graag naar een beweegvriendelijke omgeving toegroeien en zien we de kern Neerbeek als pilot.

De vraag van de gemeente Beek is: Hoe maken we van de kern Neerbeek een beweegvriendelijke kern, met de uitgangspunten uit ons nieuwe sport- en beweegbeleid? Opdrachtgever gemeente Beek, (beleidsadviseur samenleving).

GAGELDONK – GEMEENTE BERGEN OP ZOOM

Gageldonk Oost is een wijk in Bergen op Zoom met een kleine 5000 inwoners, waarvan een groot deel van allochtone afkomst en met een lage sociaal-economische status. De wijk kenmerkt zich als stedelijk en er is momenteel weinig groen. Naast enkele kleine speelplekken, zoals een wipkip, kent de wijk geen specifieke elementen die stimuleren tot meer bewegen, spelen en ontmoeten in de buitenruimte. Dit is waar de gemeente in het beleid wel op inzet. In het kader van ontmoeten en verbinden wordt in Gageldonk het Huis van de Wijk gerealiseerd. Een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en laagdrempelig terecht kunnen met een hulpvraag. Daarnaast bied het Huis van de Wijk een landingsplaats voor partners voor het werk in de wijk.

Wat betreft de beweegvoorzieningen vindt de gemeente het belangrijk om duurzaam gebruik te maken van bestaande materialen in de wijk. Momenteel loopt een onderzoek naar de huidige beweeg- en speelplekken in de wijken van de gemeente en de spreiding hiervan.

Vraagstuk: Hoe kunnen we van Gageldoonk-Oost een beweegvriendelijke buurt maken, waarin alle doelgroepen gestimuleerd worden tot bewegen spelen en ontmoeten? Rekening houdend met de wens tot hergebruik van aanwezige elementen en het nader te realiseren Huis van de Wijk.

Opdrachtgever: gemeente Bergen op Zoom, (beleidsadviseur)

SITTARD WEST – GEMEENTE SITTARD-GELEEN

Van hieruit is de projectvraag gesteld om perspectief te geven op ‘hoe gezond bewegen invulling krijgt in de veelal woonwijk’. De openbare ruimte en aanwezige voorzieningen beschikbaar als al aanwezige ‘beweegtuin’ van de inwoners en bezoekers (zoals bijvoorbeeld de vele leerlingen -7000-die zich dagelijks in de wijk bevinden). De projectvraag omvat een beweegambitie (visie), een beweegprogramma (strategie) en aansluiting van de bijbehorende infrastructuur (uitvoeringsplan). Hierbij zal ook worden nagedacht om buitenbewegen te stimuleren bij verschillende doelgroepen, via bijvoorbeeld sportverbinders / -makelaars? Het project kan aansluiten op bestaande initiatieven en activiteiten in de wijk, zoals bijvoorbeeld sportvisies vanuit VVS (voetbal), Bikepark en Fortuna. De ontwikkelvisie richt zich primair op bewegen, en richt zich secundair op de sociale verbindingen die hierdoor ontstaan. Inwoners, organisaties, bedrijven en gemeente bemensen de projectgroep.

Projectvraag. ‘Hoe kunnen we van Sittard West een beweegvriendelijke wijk maken, door ‘openbare ruimte’ en ‘voorzieningen’ in de wijk met elkaar te verbinden.

Opdrachtgever: gemeente Sittard-Geleen, (procesregisseur Participatie en gebiedsgericht werken) en (strategisch beleidsadviseur sport)

VOLDIJN – GEMEENTE WAALRE 

De gemeente Waalre zet graag in op een beweegvriendelijke omgeving rondom de sporthal ‘t Hazzo, dat is gelegen in de wijk Voldijn in het kerkdorp Aalst. Het horecagedeelte van deze sporthal wordt ook gebruikt als ontmoetingsruimte, onder meer door ouderen, die er een kop koffie drinken, een maaltijd nuttigen of een praatje komen maken, en voor kinderfeestjes.

Er is inmiddels gestart met het vernieuwen van de openbare ruimte in Voldijn. Zo zal de zogenoemde Kwiek-route wordt hersteld en zijn er meerdere concrete opties om de wijk beweegvriendelijker te maken, zoals grasveldjes, die nauwelijks worden benut, en een beweegbank.

Opdracht: Hoe kunnen we van Voldijn een beweegvriendelijke buurt maken, rekening houdend met de aanwezigheid van sporthal ’t Hazzo en overige mogelijkheden die deze wijk biedt? ” Opdrachtgever: gemeente Waalre, (regisseur gezond & actief Waalre)

EKENROOI – GEMEENTE WAALRE

De gemeente Waalre zet graag in op een beweegvriendelijke omgeving rondom ontmoetingscentrum De Pracht, dat is gelegen in de wijk Ekenrooi in het kerkdorp Aalst. In dit buurtcentrum worden cursussen, workshops, activiteiten en buurtevenementen georganiseerd. Daarnaast kunnen verenigingen, stichtingen en andere groeperingen die actief zijn op sociaal, cultureel en maatschappelijk gebied er terecht. Een jongerencentrum maakt ook deel uit van de voorzieningen in deze wijk.

De openbare ruimte in Ekenrooi wordt binnen afzienbare tijd vernieuwd en er zijn al wat ideeën, onder meer vanuit de basisscholen om in te zetten op bewegend leren op de schoolpleinen; hiervoor is al een behoefte-onderzoek gedaan.

Opdracht: Hoe kunnen we van Ekenrooi een beweegvriendelijke buurt maken, rekening houdend met de aanwezigheid van buurtcentrum De Pracht, de doelgroepen die daarvan gebruik maken en de verplaatsingen die dit binnen de wijk met zich meebrengt? Opdrachtgever: gemeente Waalre, (regisseur gezond & actief Waalre)

TURFBERG ZUID – GEMEENTE VALKENSWAARD

De gemeente wil een gezond en beweegvriendelijk Turfberg Zuid. Zo is het oog gevallen op het zogenoemde Warande-veldje (op de hoek van de Venstraat). In de nabijheid ligt een basisschool, verzorgingstehuis en BSO en er tegenover ligt gemeentelijk kantoor. Het Warande-veldje ligt vlakbij een industrieterrein en het buitengebied Schaapsloop.

In deze wijk bestaat een wijkcommissie, die matig actief is. Er zit weinig pit in. Het ontwikkelen van een beweegvriendelijke omgeving kan een positieve impuls zijn voor deze wijkcommissie. Ouders van schoolgaande kinderen blijken wel actief te zijn, als het om activiteiten vanuit de school gaat. In de wijk is een sportconsulent actief en de gemeente Valkenswaard heeft een partnership met Fontys Sporthogeschool. Met het als gemeente aandacht geven aan deze buurt c.q. het Warande veldje wordt tevens ingespeeld op enkele kleinere verzoeken daartoe vanuit de buurt.

Opdracht: Hoe kunnen we van Turfberg-Zuid een beweegvriendelijke buurt maken, door onder andere gebruik te maken van kansrijke plekken als het Warande veldje? Opdrachtgever: gemeente Valkenswaard, (Coördinator sport- en beweegregisseurs Sportief Valkenswaard, Team Sociaal & Economisch Beleid (SEB))

SAMEN POSITIEF GEZOND IN VENLO NOORD

Venlo Noord is een middelgrote wijk in de gemeente Venlo, met een relatief hoog percentage huurwoningen. De gemeente Venlo heeft het concept positieve gezondheid omarmt en is onlangs gestart met het project ‘positieve gezondheid in de wijk’. Venlo Noord is een van de wijken waar dit project gaat plaatsvinden. Met een procesbegeleider brengen inwoners samen de zes elementen van positieve gezondheid in kaart. Vervolgens bepalen ze samen prioriteiten en vertalen dit naar activiteiten en projecten. Het opstellen van een wijkprofiel (zowel sociale als fysieke omgeving, leefstijl en gezondheid) is onderdeel van dit project positieve gezondheid in de wijk.

De gemeente Venlo vraagt aan jullie: geef een advies hoe we de wijk Venlo Noord beweegvriendelijk(er) kunnen maken. Gebruik daarbij de principes van positieve gezondheid (project positieve gezondheid in de wijk). Opdrachtgever: gemeente Venlo & Venlo.fit, (beleidsadviseur Sport, gezondheid & inburgering)

DOORNAKKER – GEMEENTE EINDHOVEN

De gemeenteraad van Eindhoven heeft in november 2023 de motie ‘meer sporten in de openbare ruimte (BM19)’ aangenomen. In de motie wordt onder andere gesteld dat de openbare ruimte moet uitnodigen tot bewegen en sporten en faciliteiten openbaar en gratis toegankelijk moeten zijn voor alle leeftijden. In de motie wordt gevraagd om ruimtelijke sportuitgangspunten vast te stellen die bepalen dat binnen elke woonwijk een minimale hoeveelheid openbare en gratis sportfaciliteiten moet worden gerealiseerd. En het betrekken van de behoeften van inwoners bij deze realisatie.

Gemeente Eindhoven wil graag weten hoe je dit in de praktijk zou kunnen brengen in de wijk Doornakker. Gemeente Eindhoven vraagt aan jullie: hoe kunnen we wijk Doornakker beweegvriendelijker maken en welke minimale hoeveelheid openbare en gratis sportfaciliteiten zouden dan gerealiseerd moeten worden? Opdrachtgever: Eindhoven Sport & gemeente Eindhoven, (sportregisseur)